Van ket tot kapitein

                       

Gezocht: biografie

In 2013 krijgt Frank Van de Winkel de opdracht om Pierre Kompany, de vader van Vincent, te interviewen. Voor het eerst krijgt het leespubliek een exclusieve inkijk in het verleden van de familie. Frank was zo geïnsprireerd door het leven van de Kompany's in Congo en België dat hij besloot een biografie te schrijven over de eerste 20 levensjaren van Vincent. Hij interviewde hiervoor enkele voetbalautoriteiten en leerkrachten die een rol speelden in het leven van de jonge Kompany. In 2014 belandt het boek, net voor Vincent het wereldkampioenschap in Brazilië speelt, in de winkelrekken.

Kind van twee culturen

Het boek start met een korte samenvatting over het leven van vader Pierre en moeder Joseline. Vincent is een perfecte mix van hun karakters. Van zijn vader kreeg hij zijn trotsheid en aanleg voor discussiëren, van zijn moeder kreeg hij zijn Ardeens temperament en solidariteitsgevoel.

'Loop maar rondjes en kalmeer'

Leerkrachten van de lagere school beschrijven Vincent als een aardige en energieke jongen die snel bijleert. Voetballen doet hij het allerliefst, hij kan er ook uren over praten. Na school gaat hij trainen in het trainingscomplex van Neerpede, dit is het jeugdcomplex van RSC Anderlecht. Hij groeit al snel uit tot één van de pareltjes van de jeugdopleiding. Kompany was een all-round speler vertelt Albert Martens:" Hij was zo goed dat we hem verstopten." (Van de Winkel, 2014, p. 91) Maar aan zijn mentaliteit kon nog geschaafd worden, Vincent kwam vaak te laat en was niet op zijn mond gevallen. In 2006 verzilvert hij een transfer, hij vertrekt voor 10,5 miljoen euro naar Hamburg SV.

Druk, druk, druk

In zijn humaniorajaren kreeg Vincent het moeilijk met de scheiding van zijn ouders, en de tijd die hij spendeert op het trainingsveld neemt alleen maar toe. Slechte schoolprestaties leiden tot zijn uitsluiting van het Maria-Boodschaplyceum, Vincent is op zoek naar een nieuwe school. Het Gemeentelijk Atheneum van Anderlecht blijkt de perfecte match, het is dicht bij het trainingscomplex en werkt nauw samen met de voetbalclub. Rita Moors, leerkracht Nederlands verduidelijkt: "In de nieuwe school kon hij aansluiting vinden met jongens die ook voetbalden. En de faciliteiten die hij er had, zorgden ervoor dat hij sport en studies beter kon combineren". (Van de Winkel, 2014, p. 138).
Wanneer Vincent op 16-jarige leeftijd de overstap naar de A-kern maakt is hij nog zelden op school. Hard werk en veel begeleiding zorgen ervoor dat Vincent in 2005 zijn diploma haalt. Hij was ondertussen al zo populair dat hij op school handtekeningen uitdeelde.

Pluim of fluim

De biografie geeft een neutrale en objectieve kijk op de eerste twintig levensjaren van Vincent Kompany. Alle aspecten van het opgroeien komen aan bod. Het boek geeft veel informatie over de culturele achtergrond van Vincent en vader Pierre in Congo. De schrijver interviewde veel trainers en begeleiders die een realistisch beeld schetsten van Vincents karakter en vaardigheden op verschillende leeftijden.

Goede ondersteuning

Net als ik had Vincent een topsportstatuut, hierdoor kon hij zijn sport en school makkelijker combineren. Vooral de moeder van Vincent vond het belangrijk dat hij een diploma secundair onderwijs behaalde en hoopte dat hij ook verder zou studeren. Dit gebeurde ook, Vincent studeerde Economie aan de Vrije Universiteit Brussel. Mijn ouders vinden school ook belangrijk en sporen mij aan om hogere studies aan te gaan. Vincent blesseerde zich op 17-jarige leeftijd aan zijn schouder en ging hiervoor onder het mes. Ook ik heb al een operatie ondergaan door een blessure aan de knie. Verder spelen we allebei als centrale verdediger. 

Vincents 6 geboden

Vincent vertelt in het Nieuwsblad over zijn 6 regels of geboden om zich als voetballer goed te voelen. Het tweede gebod is 'druk negeren', dat doet hij door te relativeren en door het niet druk te noemen maar verantwoordelijkheid. Het derde gebod is 'blijven studeren', dit is vooral belangrijk in het vrouwenvoetbal omdat vrouwen niet genoeg verdienen om van hun sport te leven. Gebod vier noemt hij 'discussiëren om bij te leren', Kompany zegt dat je voor jezelf moet nadenken en anderen hun mening in vraag moet stellen zonder hun autoriteit te ondermijnen. Gebod zes is 'positiviteit uitstralen', hiermee bedoelt hij dat anderen zich aan je gedrag moeten kunnen optrekken.




Van de Winkel, F. (2014). Vincent Kompany: Van ket tot kapitein. Antwerpen: Houtekiet.









Comments